Follow me on:

Dacă este pentru prima dată când vă aflați pe acest blog și nu aveți habar cu ce se mănâncă minimalismul vă sugerez să începeți cu articolul de aici sau să dați un search în site cuvântul “minimalism”.

Astăzi aș vrea să ating câteva puncte în ceea ce privește obsesia număratului. Mai intru pe diverse grupuri pe Facebook în care se vorbește despre minimalism, de unde să te apuci sau efectiv oameni care schimbă păreri privind stilul de viață minimalist sau gândirea minimalistă. Am sentimentul că în ultima perioadă lumea asociează minimalismul cu ideea de a deține cât mai puține obiecte, ceea ce nu este în totalitate adevărat. Majoritatea oamenilor de pe grup vorbesc încontinuu despre cifre, întreabă specific câte X bucăți aveți dintr-un obiect. Majoritatea discuțiilor se rezumă la câte bucăți dintr-o arie deținem. Așa că m-am gândit să adresez această problemă pentru toți cei care vor să tranziționeze către un stil de viață minimalist sau se confruntă cu acestă dilemă.

Minimalismul nu înseamnă cifre, nu înseamnă să deții un număr fix de lucruri

Deși minimalismul se bazează pe conceptul de less is more, nu înseamnă că trebuie să ai 100 de lucruri sau să trăiești dintr-o valiză că să te numești minimalist. Important este să deții numai lucruri care te interesează, să nu îmbrățișezi consumerismul decât cât e nevoie și să te bucuri de viață și de experiențe din plin. Am observat că unii oameni fac o obsesie din a număra nume și încearcă să renunțe din ce în ce mai mult la lucruri cu riscul de a elimina lucruri care le fac plăcere să le aibă. În afară de asta mulți ajung să fie nefericiți pentru că au impresia că oricâte lucruri ar arunca, niciodată nu o să fie suficient. Ceea ce este greșit.

A existat o perioadă când am crezut că există numărul perfect

Sunt 3-4 ani de când nu mai cumpăr decât cât am nevoie și în ultimii ani am redus drastic anumite lucruri. În primul an făcusem o obsesie pentru numărat. Credeam că există un număr perfect la care o să fiu împăcată și aveam impresia că trebuie să reduc mai mult și mai mult. Ulterior mi-am dat seama că deși îmi place să am o selecție de lucruri de calitate și să am mai puține, sunt unele arii care totuși nu pot avea decât doar 3 bucăți, sau 5 sau 10. Și că e totul ok, mai ales dacă îmi face plăcere să le am și îmi face plăcere să le folosesc. Obsesia de a atinge un număr cât mai mic de obiecte poate face oamenii nefericiți și neîmpliniți ceea ce e total opus mentalității unui minimalist care încurajează experiențele și dezvoltarea personală.

Ca să vă faceți o idee, eu nu pot folosi doar un produs pentru îngrijirea tenului. Și nu pot să dețin un singur ruj pentru că îmi place să am diversitate când vine vorba de culori ale buzelor. Da, vreau să îmi mai reduc colecția de machiaj (pe care o puteți vedea aici) pentru că am descoperit produse multifuncționale care pot înlocui 1-2 produse și de asemenea, nu pot totuși să folosesc toate acele rujuri până la data de expirare. Și personal, mie nu îmi place să risipesc. Deci sunt anumite arii unde aș putea să reduc și nu pentru că vreau un număr cât mai mic, ci pentru că vreau să îmi creez un makeup kit suficient, care să fie versatil, luxuriant și să mă pot aranja pentru orice tip de eveniment fără să trebuiască să am 3 dulapuri pline cu machiaj. Sunt o persoană ocupată și ador să mă machiez și mă pasionează domeniul de beauty, dar pentru mine asta e ce funcționează.

E mai important ce te face fericit decât ca alții să îți impună un număr

Vreau să încurajez pe oricine să elimine lucrurile care nu aduc nici o valoare în viața lor. În schimb dacă să aveți 20 de rujuri sau 50 de perechi de pantofi e ceea ce contează cel mai mult pentru voi, atunci vă încurajez din toată inima să țineți acele obiecte. Nu aruncați obiecte care vă aduc valoare chiar dacă nu sunt un număr “acceptat”. Nu există un număr. Frumusețea minimalismului este faptul că fiecare își stabilește și își impune propriile regului, Nu trebuie un număr fix. Trebuie să dețineți cât vă face fericiți și atât. Nu contează ce spun restul.

Nu trebuie să te privezi de lucrurile care îți plac

Deși se spune că fericirea care o aduce un lucru este temporară, am tot văzut că oamenii din acele grupuri încep să se priveze de anumite lucruri sau activități pentru a reduce “numărul” deși uneori nu cred că este necesar. Sunt anumite obiecte pe care le am și sunt nefolosite, dar mie personal îmi aduc multă bucurie când mă uit la ele. De asemenea sunt anumite activități care mie îmi plac și totuși poate contribuie la cheltuieli. Nu vreau să mă opresc să fac acele lucruri dacă îmi aduc o bucurie doar pentru a ajunge la un anumit număr.

Trăiește conștient

Atâta timp cât trăim conștient cu faptul că orice lucru cumpărat îl plătim cu ani din viața noastră, cred că suntem perfect capabili să ne impunem propriile noastre reguli și limite.

Îmi place disciplina și disciplina personală m-a ajutat să evoluez ca persoană, dar au fost propriile mele alegeri nu am lăsat ca cineva să îmi impună ce să fac. De aceea vă sugerez de fiecare dată când faceți alegeri, schimbări și luați decizii să fie luate din toată inima și într-un mod conștient.

Vreau să aud părerea voastră. Ce părerea aveți despre acest subiect și voi cum îl tratați? Ca un mic disclaimer, am abordat acest subiect pentru că am văzut multe persoane care își doresc să facă această schimbare în stilul lor de viață și pornesc pe această cale care se poate transforma într-o cursă a cine deține mai puține lucruri.

 

Share

You might also like

Comments

 • DaliaC

  Written on Sunday September 18th, 2016

  Sincer, pana in momentul de fata nici macar nu stiam ca exista persoane care duc la extrem ideea de minimalism. Sa incep sa numar lucrurile si sa detin cat mai putine, cred ca m-ar face sa ma simt putin frustrata. Imi place ideea de mnimalism, dar am abordat “putin” minimalismul in ceea ce priveste casa, mobila si lucrurile ce le detin. Nu am nevoie de 5 sampoane, 30 de rujuri care sunt aproape la fel sau 5 perechi de blugi pe care abea ii deosebesc. Eu zic ca si minimalismul e bun, pentru noi si pentru starea noastra de bine si de multe ori e bine si pentru portofelul nostru, dar… trebuie sa existe un oarecare echilibru si sa stii de ce ai ales acest stil de viata si mai ales ce inseamna minimalismul.

  • Irina-Alina

   Written on Sunday September 18th, 2016

   Există persoane nu neapărat care duc ideea la extrem pur și simplu fac o obsesie din a număra lucrurile. Există oameni care trăiesc cu sub 100 de lucruri, dar pentru că asta e ce le trebuie lor nu pentru că le-a impus cineva asta. Până la urmă nu numărul contează ci ceea ce te face fericit.

 • Madalina

  Written on Sunday September 18th, 2016

  Super utila postarea. dupa cum sti, am inceput si eu sa fiu interesata de stilul asta de viata.si am vazut pe grup treaba cu numaratul. A venit la fix postarea ta,pentru ca incepeam sa ma gandesdc ca am totusi multe lucruri fata de cei de acolo si deci nu pot numi asta ca fiind un stil de viata minimalist. Insa ai dreptate,nu conteaza nr.de obiecte ci bucuria care ne o aduc ele.am inceput sa triez hainele,nu mai cumpar doar pt.ca e ieftin sau din impuls si momentan e ok asa.o zi frumoasa !

  • Irina-Alina

   Written on Sunday September 18th, 2016

   Fix la grupul în care ai intrat și tu mă refeream. Și mai sunt câteva în genul acesta. Și nu e ok. Nu e ok să promovezi o obsesie ci ideea de a te bucura. Momentan contemplez dacă să ies de pe el sau nu.

 • Koko

  Written on Sunday September 18th, 2016

  Ca in orice in viata asta, eu cred ca trebuie sa existe un echilibru 🙂 Degeaba imbratisezi o miscare pozitiva – ca e minimalism, mancat sanatos sau exercising – daca o transformi intr-o obsesie care nu face altceva decat sa te frustreze.

 • Adina//SeptembrieJoi

  Written on Monday September 19th, 2016

  Dupa cum stii, si eu incep sa devin interesata de subiect, fara a tinde neaparat catre minimalism, mai degraba catre decluttering. Imi place ideea asta, de a te inconjura cu lucruri care te fac fericit, fara sa te copleseasca si un numar prea mare pe mine clar ma oboseste mai mult decat ma fericeste.

 • Teodora

  Written on Wednesday September 21st, 2016

  Asta cu numaratul se aplica la toata lumea, chiar si la cei neinteresati de curentul minimalist. Radeam cu o consultanta de stil ca e printre cele mai frecvente intrebari pe care le primeste: cate X lucruri ar trebui sa am? De asemenea, citisem intr-un articol despre blogging ca un titlu care incepe cu o cifra are mai mari sanse sa fie deschis :)))
  Personal, faza asta cu numaratul mi se pare super stresanta si presanta. Imi da senzatia ca sunt complet pe langa daca am mai mult sau mai putin, asa ca nu numar. Cate sunt, sunt si gata. Daca simt nevoia de mai mult, o sa cumpar; daca am deja prea multe, mai dau si altora sa se bucure. Mai mult de atat, ce e bine si relaxant pentru cineva, nu se aplica la toata lumea.